3 hormonen die je stress kunnen beïnvloeden

Stresstriggers en prikkels zijn aan de orde van de dag. In de huidige maatschappij ontkomen we er niet aan. Alleen, wat betekent dat eigenlijk voor jouw gezondheid en jouw systeem? Welke hormonen hebben invloed hierop? En wat kun je er aan doen? Ik leg het allemaal uit in deze blog dus lees verder.

Het stress driehoek

Het is interessant om te begrijpen welke processen er in ons lichaam plaatsvinden tijdens stressvolle situaties. Drie hormonen spelen een cruciale rol in deze reacties: adrenaline, noradrenaline en cortisol. Deze hormonen produceren we altijd automatisch in veeleisende situaties en spelen een belangrijke rol in het activeren van onze hersenstam. Deze hormonen activeren ook weer onze reactie op angst wat vervolgens weer zorgt voor een verandering in ons gevoel, houding en gedrag.

Adrenaline is onderdeel van ons overlevingsmechanisme. Het wordt snel vrijgegeven in reactie op een stressor en bereidt het lichaam voor op actie. Het zorgt er letterlijk voor dat ons hart sneller gaat kloppen en dat onze bloedruk stijgt. Als gevolg daarvan is er meer zuurstof in ons bloed en spieren aanwezig waardoor we snellen kunnen reageren op bedreigingen. Dit gebeurt dus ook op het moment dat je een stress-trigger, negatieve prikkel of drukte op je werk hebt.

Noradrenaline is ok en stresshormoon en wordt geproduceerd door je bijnieren. Zo zie je al dat werkstress ongewild en onbewust echt effect heeft op jouw lichaam. Het is een hormoon dat jou helpt om jezelf beter te concentreren en overzicht te bewaken in hectische momenten. Het is ook een hormoon dat de overhand kan nemen in stressvolle situaties. Ook dit hormoon verhoogt de bloeddruk waardoor we alerter zijn en de situatie om ons heen duidelijker zien. Het heeft en grote invloed op onze emotie. lemand met een te hoog noradrenalineniveau kan paniek- en angstaanvallen krijgen en daardoor ok sneller gespannen of overstuur raken.

Terwijl adrenaline en noradrenaline snel reageren op acute stress, is cortisol verantwoordelijk voor het beheer van langdurige stress. Cortisol bereidt je lichaam voor op een overlevingsreactie: vluchten, vechten of bevriezen. Het verstrekt tijdelijk jouw spieren maar veroorzaakt ook paranoia, nervositeit, egoïsme en alertheid. Wat interessant is, is dat het cortisol-hormoon besmettelijk is wanneer het continu geproduceerd wordt. Daarmee wordt dit stresshormoon, als het constant wordt geproduceerd, al gevaarlijk voor onze gezondheid.

Maar hoe zit het precies met mijn werkstress?

Nu we weten uit welke hormonen de stressdriehoek bestaat, kunnen we kijken hoe het precies zit met je werkstress. Ons brein vindt in de kleinste verandering vaak al onbewust een bedreiging waardoor de stresshormonen worden geactiveerd. Vroeger, in de natuur, zouden we daadwerkelijk vechten, bevriezen of vluchten en daarmee het hormoon cortisol inzetten en verbruiken. Op ons werk, of zelfs in onze maatschappij, doen we dat over het algemeen niet: we gaan niet fysiek met onze leidinggevende vechten en we vluchten ook niet direct naar huis bij elk klein conflict. En daar zit gelijk het probleem: omdat we de cortisolhormonen niet verbruiken, blijven ze langer fysiek aanwezig in ons lichaam. Dit is mentaal en fysiek een ongezonde situatie. Een te hoog cortisol gehalte leidt tot en hoge bloeddruk, slapeloosheid, gewichtstoename, zwakte, vermoeidheid, suikerziekte, angst & depressie. Uiteindelijk zorgen te hoge cortisolniveaus en chronische negatieve stress voor en burn-out.

Vaak heb je dat niet eens door omdat je hormonen automatisch en voor jou onzichtbaar aan de slag gaan in je lijf. Misschien merk je wel dat je vaker heel moe bent, dat het langer duurt om te herstellen of dat je vaker ziek bent, alleen wat cortisol echt kapot maakt in je lichaam zie je niet. En daarom gebeurt het bij burn-outs ook dat mensen ‘ineens’ uitvallen, dat hun lichaam er ineens even mee stopt of het ineens zwart wordt voor de ogen. Je ziet het eigenlijk niet goed aankomen en ineens is daar de klap.

Wat kun je wel doen?

Als je het allemaal zo leest, snap ik dat je denkt: goede help, hier zit ik niet op te wachten. Wat kan ik doen? Ik kan je hierbij helpen. Kom naar de masterclass Eerste hulp bij werkstress en leer wat je kunt doen om je stress-levels beter te reguleren. In de masterclass leer je ook de drie belangrijkste factoren om succesvol van jouw werkstress af te komen.