Wat heeft mijn familie met mijn werkstress te maken?

In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met stress op het werk, en vaak zoeken we naar externe factoren om de oorzaak van deze stress te begrijpen. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar niet minder invloedrijk is, is de relatie tussen onze familie en onze werkstress. In deze blog duik ik dieper in op deze verborgen connectie.

Hoe kan het nou dat mijn zus wel goed haar grens aan kan geven?

Er was eens een vrouw. Ze was opgegroeid in een liefdevol gezin en keek met warme gevoelens terug naar haar jeugd. Toen zij net tiener was gingen haar ouders scheiden. Ondanks het verdriet en ook wel een beetje de schaamte, sloeg zij zich er goed doorheen. Op school deed ze gewoon haar best. Aan haar cijfers en gedrag was niets te merken. Een voorbeeldige leerling.

En ja, zo ging dat eigenlijk altijd wel. Het was haar zo geleerd. Van kleins af aan. ‘Doe je best’, zei haar moeder. Meer dan je best hoef je niet te doen. Een ontzettend goed bedoeld advies. Dat is wat ze haar moeder eigenlijk ook alleen maar zag doen. Haar best. Om alle ballen in de lucht te houden, om alles goed te doen, om te zorgen dat het gezin, ondanks de scheiding, ok was. Alleen, niet als dat nog het enige is wat je kunt doen. Als het niet goed lukt om je best niet te doen. Als je jezelf daardoor voorbij blijft lopen en je grens niet aangeeft.

Haar zus, opgegroeid in hetzelfde gezin, had daar totaal geen last van. Daar was ze eigenlijk best wel jaloers op. Hoe goed zij haar grens aan kan geven en haar eigen ruimte kan bewaken. Hoe kan dat nou?

Werkstress is zoveel meer dan druk, deadlines en verantwoordelijkheden

Werkstress is meer dan alleen de druk van deadlines en verantwoordelijkheden. Het is verbonden met jouw ervaringen uit je vroege jeugd, de relaties en dynamieken binnen jouw gezin van herkomst. Jouw opvoeding, de verwachtingen die anderen op jou legden, en zelfs traumatische gebeurtenissen uit het verleden kunnen stresstriggers worden, vooral in situaties die op de een of andere manier aan deze ervaringen herinneren. En dit gebeurt allemaal automatisch. 

Zo kan het dus ook binnen hetzelfde gezin met dezelfde normen en waarden twee kinderen heel anders reageren op situaties. De één is bijvoorbeeld net geworden als de moeder en de ander heeft ooit besloten: ik word nooooit zoals mijn moeder.

Beiden is natuurlijk prima alleen het is wel goed om je te realiseren dat je huidige gedrag voor 95% onbewust wordt aangestuurd door jouw overtuigingen, conditioneringen en ervaringen uit het verleden. Ons brein, lichaam en hele systeem houdt nu eenmaal van rituelen. Dat is fijn, want het kost het minste energie maar dat maakt het ook des te moeilijker om zomaar te veranderen. Want gedrag verander je niet even.​

Tips om je werkstress te verminderen

Graag geef ik je een paar tips mee om jouw patronen te doorbreken zodat ze geen of minder invloed hebben op je werkstress: 

  • Stel grenzen. Als er thuis onvoldoende erkenning is geweest voor het belang van grenzen stellen, kun je dit meenemen in je huidige werk. Stel grenzen zodat je niet een constante druk en uitputting ervaart.
  • Communiceer hoe je je voelt. Met vrienden, je partner of familie. Sociale steun is erg belangrijk. Als je je gevoel en je zorgen kunt delen, geeft dat vaak al verlichting. Mocht je echt vastlopen of aanvoelen dat je advies wil van een expert, stuur mij een mailtje en dan plannen we een kennismakingsgesprek in.
  • Vraag op tijd professionele hulp. Tuurlijk kun je zelf heel ver komen, alleen er zijn ook patronen en gewoontes die je of van jezelf niet goed ziet of die lastig zijn om te doorbreken. Zorg dat je niet onnodig lang blijft lopen met het gevoel van werkstress, omdat de gevolgen impactvol  kunnen zijn. Vaak geeft een professional je inzichten die je zelf niet ziet en helpen die om de situatie effectief en efficiënt aan te pakken.

Conclusie

Bewustwording is altijd de eerste stap naar verandering. Dat geldt ook met betrekking tot de connecie tussen jouw familie, familiepatronen en werkstress. Het is belangrijk om patronen te herkennen en te doorbreken. Praten helpt altijd, of met je omgeving of met een expert. Zorg dat je nieuwe manier ontwikkelt om met werkstress om te gaan. 

Wil je weten wat ik daarin voor je kan betekenen? Neem gerust contact op.

Zorg dat je weer rust in je hoofd, zin in je dag en grip op je agenda, werk & resultaten krijgt.

You got this!

Liefs,
Eury