3 tips voor als je even niet lekker in je vel zit

Wil je meer fun, joy en flow in je leven? Voelt het alsof het allemaal ontzettend veel moeite en energie kost om door je dagen heen te komen? Voel je je geprikkeld, overwhelmed of misschien zelf wel helemaal opgebrand? In het leven zijn er momenten waarop we ons minder energiek en positief voelen. En dat is ok. Kun je voelen dat het ok is? Vaak hebben we er een oordeel op en willen we direct weg van dat vervelende gevoel alleen... Zo werkt dat niet. Het wil je namelijk iets vertellen. Dat er iets uit balans is en dat je mag gaan uitzoeken hoe het voor jou anders kan. In deze blog geef ik je drie tips als je even niet lekker in je vel zit.

Tip 1: Adem in, adem uit

Stop met rennen en neem een moment van rust even helemaal voor jezelf. Al is het maar 5 minuten. Vind een rustige plek, ga even comfortabel liggen of zitten en haal heel bewust diep adem. Focus op je ademhaling. In door je neus en uit door je mond. Sluit je ogen als je dat prettig vindt. En, voel wat er gebeurt in je lichaam. Zijn er gebieden die aandacht trekken of pijn doen? Wat wil het je vertellen?

Soms kan het overweldigende gevoel van ongemak verminderen door simpelweg in het huidige moment te zijn. Mindfulness en meditatie zijn waardevolle praktijken die je kunnen helpen om je gedachten te vertragen en je te concentreren op het nu. Hierdoor verminder je je negatieve gedachten en hou je je stress op een laag pitje.

Tip 2: Erken en laat los

In momenten van weerstand en discomfort is het essentieel om te realiseren dat deze gevoelens een natuurlijk onderdeel zijn van het menselijk bestaan. Weerstand en discomfort horen er ook bij. Een systeem dat constant op standje ‘aan’ of ‘alert’ staat, is het niet meer gewend om goed te ontprikkelen en in rust stand te komen. Je zal voelen dat er allerlei gedachten en oordelen door je hoofd heen gaan. Erken de gedachten, erken de weerstand en laat het los. Visualiseer die gedachten als post-its die je één voor één van je geest kunt plukken en op de muur plakt. Door bewust de weerstand te erkennen en deze vervolgens los te laten, creëer je ruimte voor innerlijke rust en balans. Richt je aandacht opnieuw op je ademhaling als een anker, waardoor je de turbulentie van gedachten kunt doorstaan en een moment van innerlijke stilte kunt vinden.

Tip 3: Schrijf het op

Als je richting de afronding gaat, stel jezelf de vraag: Wat wil je mij vertellen? Wat mag ik voor mezelf gaan doen? Pak pen en papier en schrijf het eerste wat in jou opkomt op. Soms kan het een grootse of spannende gedachte zijn. Je hoeft er nu nog niets mee te doen. Laat het er gewoon maar zijn. Het is een uitnodiging om te verkennen wat er werkelijk in je leeft, zonder oordeel, zonder actie.

Het komt je niet aanwaaien

Als je uit balans bent, dan wil je lichaam en je system jou echt wat vertellen. Vaak wil je daar (nog) niet aan denken of mee aan de slag, omdat het betekent dat je dingen (stapje voor stapje) moet veranderen. En toch, wil je je energieker voelen? Wil je moeitelozer, met meer plezier, vreugde en meer uit flow werken en daardoor ook leven? Het komt je niet aanwaaien. Je zal er tijd en moeite in moeten stoppen maar ik beloof je dat dat het waard is.

In plaats van zelf rondjes blijven draaien en niet goed weten wat wel werkt, leer ik je in de masterclass ‘Eerste hulp bij werkstress’ precies hoe het komt dat je last hebt van werkstress en ook wat je eraan kunt doen om jouw werkstress om te zetten naar werken met energie en plezier. Schrijf je in!

Heb je persoonlijk advies nodig over hoe je het beste om kunt gaan met werkstress? En heb je een coach nodig die holistisch aan de slag gaat met jou? Volg dan een traject bij mij. Neem contact met me op, ik help je graag.