Gezond succesvol werken - een must voor toekomstbestendige organisaties

Nieuwe ronde, nieuwe kansen dit jaar. Alleen als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En, zeg eens eerlijk. Ben jij tevreden over het verzuim, het verloop en de kosten die dat met zich meebrengt in jouw organisatie? Als het antwoord 'nee' is, dan is deze blog een must-read voor jou. Wil je een toekomstbestendige organisatie zijn, dan is dit wat je te doen hebt. Waarom? Lees hieronder verder.

De cijfers op een rijtje

De cijfers liegen er niet om. Op dit moment melden 26% van de medewerkers zichzelf ziek door werkstress of werkdruk en nog eens 20% van de werkenden ervaart stress- en burnout klachten. Dit zijn dus allemaal medewerkers die een groot risico op verzuim hebben. Inmiddels kost een medewerker met een burn-out een organisatie gemiddeld € 82.400,–. En dat is nog los van de impact die de uitval heeft op de medewerker zelf (gigantisch), collega’s en de organisatie.

Globaal genomen, is het verzuimpercentage boven de 3% beïnvloedbaar voor werkgevers. Met dit gegeven, kun je ervan schrikken hoe ver je erboven zit of je ziet het als een uitnodiging om hier iets aan te doen. Het mooiste nieuws is namelijk dat je er iets aan kunt doen, dat je invloed hebt en impact kunt maken. Als je ermee aan de slag gaat.

In 2030: 1 op 3 medewerkers vallen uit met stress- en burnoutklachten

Het ziekteverzuim over 2023 is afgenomen, alleen het aandeel van het werkgerelateerde verzuim is ontzettend hoog. Het psychische verzuim heeft in 2023 al de piek bereikt waarvan werd gedacht dat dit in 2030 ‘pas’ bereikt zou worden. Inmiddels valt een kwart van de werkenden uit met stress- en burnoutklachten. De verwachting is dat dit in 2030 1 op de 3 medewerkers is.Wil je als organisatie toekomstbestendig zijn, dan is er werk aan de winkel. Het werkgerelateerde verzuim waar je invloed op hebt, moet verminderen. Anders kun je je organisatie in de toekomst niet optimaal laten door draaien.

Wat levert het op?

Investeren in je medewerkers, hun veerkracht en leiderschap is een must om nu en in de toekomst goed te kunnen blijven functioneren. Door het inzetten van beleid dat gericht is op het welzijn van medewerkers en waarin zowel mens- als resultaatgerichte elementen zijn opgenomen, kun je het verzuim en de daarmee samenhangende kosten terugdringen. Welzijn is namelijk niet alleen maar gericht op het goed voelen van medewerkers. Het gaat er ook om op welke wijze de medewerker zijn functie optimaal kan invullen zodat resultaten worden bereikt. Je hebt er ook niets aan als je als medewerker heerlijk energiek en fit bent en je werkgever failliet gaat, omdat de prestaties en resultaten achterblijven…

Uit onderzoek blijkt dat gezonde en blije medewerkers:

✔ 18% productiever.
✔ 27% minder ziek.
✔ 30% meer betrokken zijn en.
✔ 27% beter presteren.
✔ Loyaler aan de organisatie zijn en 40% meer bij de organisatie blijven werken.

Waar moet ik beginnen?

Stapje voor stapje richting het grotere doel of ambitie. Maak voor jezelf helder hoe jouw organisatie er nu voor staat. Weten waar je staat is het startpunt van verandering.

Praat met je medewerkers en luister goed. Haal op waar zij tegen aan lopen en neem hen serieus. Ookal ben je het er misschien (in eerste instantie) niet mee eens. Verandering doe je samen. Misschien komen er quick wins uit de gesprekken? Kleine wijzigingen die een groot rendement opleveren. Voer die door.

DNA van de organisatie

Uiteindelijk is het van belang dat welzijn, gezond succesvol werken, in het DNA van de organisatie zit. Dat niemand er meer over hoeft na te denken en dat het zo logisch is dat het volledig wordt geleefd. Mooie ambitie, absoluut mogelijk alleen dat kost wel tijd, energie, moeite en aanpassingsvermogen. Niet erg, wel realistisch. En toch, is het de investering waard als je mee wil blijven doen als organisatie, zowel voor je medewerkers als voor jezelf.

Wat wil jij?

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Als je zover bent om stap voor stap aan je organisatie te werken, weet dan dat ik nu een paar plekken vrij heb om je verder te helpen.

Wil je direct schakelen, neem contact met me op en we maken een afspraak. Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie, wil je meer weten over hoe je eea aan kan pakken of twijfel je? Neem dan contact met me op.

Is werkstress en werkdruk een actueel thema in jouw organisatie? Op 8 maart organiseer ik een live training Grip op jouw werk: stress- en energiemanagement waarmee medewerkers weer:

  • Rust in hun hoofd.
  • Zin in hun dag.
  • Grip op hun werk, agenda & resultaten krijgen.

Vergroot de eigen regie van medewerkers en geef hen de tools om goed met werkstress om te gaan, zodat de kans op verzuim wordt geminimaliseerd (en het werkplezier, de productiviteit en de prestaties worden vergroot). Meer info & mogelijkheid tot aanmelden kan hier. In januari geldt er een earlybird prijs.