De grootste mindf*ck als het gaat om succesvol, productief & resultaatgericht werken

Het gebeurt keer op keer. Er ligt veel werk, de ambities zijn hoog en de agenda loopt vol. Druk, drukker, drukst. We kennen het allemaal. De to do lijst die langer wordt terwijl je minstens 5 taken eraf hebt gehaald. En toch, gebeurt het keer op keer. Die mindf*ck.

There you go: werk nog maar iets harder

En daar ga je dan. Nog even iets harder werken, nog even iets meer doen, laat ik deze pauze maar even overslaan en achter mijn bureau eten. Hmmm als ik ’s avonds nog een uurtje doorwerk of in het weekend, dan loop ik het wel in. Zo gaat dat toch? En, werkt het?

Niets mis met hard werken

Er is niets mis met hard werken. Echt niet. Hoe effectief is het om op de juiste momenten keihard te vlammen, lekker door te werken en dingen gedaan te krijgen. Je zit in een heerlijke flow, bijna een soort high en je voelt je on top of the world. Je kent ze wel, dit soort dagen.

Alleen, als dit constant van je wordt gevraagd gaat er iets niet goed. En, ook als dit niet constant van je wordt gevraagd, maar je dit wel zo invult, dan gaat er ook iets niet goed. Want het is de ene kant van de medaille. De Yang van de Yin. De kampioenswedstrijd van het gehele trainingsprogramma.

Harder werken is nooit de oplossing om jouw overvolle to do lijst of mailbox weg te werken.

En dit is de mindf*ck want iedereen heeft dit op enig moment wel gedacht of geprobeerd. Pauzes skippen, langer door blijven werken, werk mee naar huis nemen, op je vrije dag nog wat uren maken. Zeg eens eerlijk? Ja toch?

We zijn het een beetje kwijtgeraakt

We zijn het hier met zijn allen een beetje kwijtgeraakt: dat rust en ontspanning een essentieel onderdeel zijn van productief, resultaatgericht en succesvol werken. Het hoort samen: zoals de voor- en achterkant van de medaille, de Yin & Yang, het gehele trainingsprogramma om de kampioenswedstrijd te kunnen spelen.

En hoe vaak doe je dat nu echt? De rust en ontspanning opzoeken tijdens je werkdag. De ruimte laten voor het niets, zodat de creativiteit en ideeën weer (beter) kunnen stromen? Klinkt als het verliezen van veel tijd maar het gaat effectief om kleine mini-breaks van 2 of 3 minuten (en nee dan moet je ook niet op je telefoon gaan zitten of een ander scherm erbij pakken). We zijn het zo erg verleerd, even niets doen dat we niet goed weten wat we met de stilte aan moeten en ons oncomfortabel voelen. In stilte hoor je jezelf het hardst en

In het niets gebeurt er van alles

De Tao omschrijft het als Wei wu wei– doen door niet te doen. Handelen door niet te handelen. Je kunt het uitleggen als handelen zonder te forceren, soepel, moeiteloos met de stroom en flow mee gaan. Alleen dan moet je dat wel eerst goed aan kunnen voelen. En dat gaat niet als je constant door blijft rennen.

Het Japanse begrip Ma sluit hier ook mooi op aan. Het betekent een ruimte in de tijd, een interval en stilte waarin ruimte ontstaat. Het is de ruimte die nodig is om adem te halen, te voelen en connecten. Als er geen tijd is, altijd tijd te kort en de ruimte is beperkt, is er geen ruimte om te groeien.

Vergelijk het met een zaadje dat je plant: je geeft het water en voeding (actie) en verder laat je het met rust. Het zit ondergronds, je ziet niet wat er gebeurt en magisch genoeg gebeurt er van alles. Juist door het met verder met rust te laten en niet te overvoeren met water & voeding, dan gaat het dood. De natuur regelt het vanzelf, zodra er ook genoeg ruimte is.

Allemaal leuk: hoe doe ik dat?

En, dat is bij jouw werk ook zo. Alleen maar doorknallen, rennen en in de actiestand staan, trekt jouw batterij leeg. En een lege batterij doet niets meer. Maak rust & ontspanning onderdeel van je werkdag. Geef jezelf de ruimte.

  1. Never skip your breakJa die klinkt misschien lastig maar de breaks zijn er echt niet voor niets. Om je hoofd even ‘uit te zetten’, je te focussen op iets anders dan je werk en ruimte te laten ontstaan. Niet meer skippen die lunchpauze én ook niet eten achter je bureau. Desnoods eet je iets korter maar bij voorkeur de ruimte nemen.
  2. Plan je mini-breaks inMini-breaks zijn ontzettend belangrijk. Plan het in in je agenda of zet je wekker op je telefoon (met een voor jouw inspirerende omschrijving erbij) en pak even 2 a 3 minuten rust. Wat je kunt doen: even bewust letten op je ademhaling (diep in en uit ademen – hoeft niet hard), even een frisse neus buiten en daglicht op je bol of juist even bewust bewegen.
  3. Plan je agenda niet helemaal én afspraken niet aansluitendCreëer meer rust en ruimte in je werkdag. Plan je agenda niet helemaal vol met afspraken én laat minstens een kwartier ruimte tussen aansluitende afspraken. Het geeft je de ruimte om afspraak 1 even af te sluiten, ook mentaal, misschien schiet je nog iets te binnen of wil je even wat opschrijven én het geeft je de ruimte om met headspace naar afspraak 2 te gaan of je voor te bereiden op je andere werk.

En, don’t be hard on yourself als het niet direct lukt. Alles begint met bewustwording en stapje voor stapje nieuwe gewoontes integreren als je verandering wilt.

Neem op tijd je rust, laadt op zodat je op de juiste momenten kunt knallen (zonder jezelf op te branden!).